Kako napisati CV?

Go down

Kako napisati CV?

Komentar  Mario on Mon Nov 17, 2008 1:35 am

naredni text je preuzet sa jedne Beogradskog portala i izuzteno je koristan za sve mlade koje pisu CV za posao

Biografija odnosno CV (Curriculum Vitae na latinskom, Resume na engleskom) je danas sastavni deo svake prijave za posao. Vaš CV je najvažnije oružje kada ste u potrazi za zaposlenjem. On ima svrhu da predstavi Vas, Vašu ličnost, obrazovanje, veštine, sposobnosti i radno iskustvo potencijalnom poslodavcu. Morate imati u vidu da se radi o nekome ko Vas ne poznaje i najčešće nema vremena da Vas upozna. Mogući poslodavac često procenjuje sposobnosti kandidata koji aplicira za posao nekoliko sekundi pošto pročita njegovu biografiju. Tada se može desiti da i najkvalifikovaniji ljudi budu odbijeni zbog neprikladnih, nejasnih ili predugih biografija.

CV treba da vas predstavi u najboljem svetlu, ali na jasan i sažet način. Izbjegavajte suviše komplikovane rečenice i suvišne atribute i ne pokušavajte da budete duhoviti. Ne zaboravite da imate samo pet sekundi da pridobijete pažnju poslodavca. Ako napišete nerazumljive rečenice, Vaša će biografija sigurno završiti u kanti za smeće.

U principu aplicirate na konkretno radno mesto te stoga iznesite iskustva i znanja bitna za određeno radno mjesto. U biografiji se mora jasno vidjeti koje uslove ispunjavate a koje ne, kao i elemente koji mogu nadoknaditi nezadovoljavanje pojedinih uslova. Osnovni sadržaj svake kvalitetne biografije sastoji se od sljedećih informacija: lični podaci, podaci o formalnom obrazovanju, dodatna edukacija, radno iskustvo, poznavanje stranih jezika, znanje rada na računaru, aktivnosti, nagrade i priznanja, lične osobine, hobi, motivacija za poziciju te mogući izvori preporuka.

Idealan i jedinstven način pisanja CV-ja ne postoji. Postoji mnoštvo vodiča i uputstava koji Vam mogu pomoći u pisanju biografije za svaku konkretnu situaciju. Naravno svaki od tih vodiča ima svoj stil pisanja i koncepcije CV-ja, ali se ipak iz svega toga mogu izvući korisne informacije i napisati kvalitetan CV.

CV koji pišete prilikom konkurisanja za posao ne bi trebalo da bude duži od dve A4 strane, osim ukoliko imate izuzetno bogato radno iskustvo i konkurišete za poziciju u top menadžmentu.

Za slanje prijava poštom, biografiju odštampajte na čisto belom papiru i pronađite adekvatne koverte A4 ili eventualno A5 formata. Potrudite se da celokupni izgled pošiljke odaje izgled uredne i obrazovane osobe.

Dokument se piše slovima Arial ili Times New Roman. Veličina slova bi trebalo da bude između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš utisak dok premali font može biti nečitak. Ne ulepšavajte tekst različitim tipovima slova, crtežima, animacijama i slično.

Čak i ako nije naznačeno da je propratno pismo potrebno, biografiju ne bi trebalo slati bez njega. Propratno pismo ima za cilj da upozna čitaoca sa Vašom biografijom, da uputi na njene važne delove, a može sadržati i nešto što niste mogli staviti u biografiju zbog nedostatka prostora. U pismu jasno naznačite za koji posao se prijavljujete.

CV se najčešće piše u trećem licu, čime se stiče utisak objektivnosti.

Gramatičkih grešaka kao i grašaka u kucanju ne sme da bude. U suprotnom, ostavićete utisak osobe koja ne zna pravopis, koja je nemarna i površna.

Navedene informacije moraju biti tačne. U suprotnom, velika je mogućnost da ćete biti razotkriveni pošto se Vaši podaci najčešće podvrgavaju proveri od strane potencijalnog poslodavca. U tom slučaju nećete ni biti pozvani na intervju a ukoliko i budete primljeni u radni odnos lako i brzo će se uočiti da ono što ste naveli u biografiji ne odgovara onome što Vi pokazujete u praksi.

Nemojte izostaviti neku od bitnih informacija kako ne biste ostavili utisak da želite da sakrijete neki podatak.

Sadržaj CV-ja

Lični podaci: Ovde treba navesti ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, e-mail, telefon i državljanstvo. U nivou dela sa ličnim podacima, sa desne strane, možete uneti fotografiju. Svrha unošenja fotografije je da, nakon intervjua, poslodavac lakše poveže utisak iz biografije sa utiskom sa intervjua, naročito ukoliko je pre i posle Vas imao mnogo kandidata. Fotografija treba da bude i manjih dimenzija, slično fotografiji iz lične karte (osim ako je u oglasu naznačeno drugačije). Fotografiju ne treba slati kao poseban fajl, a nipošto ne šaljite fotografiju na kojoj ne izgledate ozbiljno i profesionalno.

Obrazovanje: Formalna edukacija se odnosi na završenu srednju školu, fakultet i eventualni postdiplomski studij. Nepotrebno je navesti osnovnu školu koja se podrazumeva i ništa ne govori o vama kao kandidatu za radno mesto. Informacije navodite u obrnutom hronološkom redu: tako je lakše obratiti pažnju na najvažnije podatke. Uvek navedite tačne periode, tačan naziv institucije i usmerenje.
Prosek navedite ukoliko je reprezentativan i ukoliko prelazi 8, 00 ako biografiju koristite u našoj zamlji ili 9, 00 za inostranstvo. Kada biografiju šaljete u inostranstvo, navedite i skalu ocena koja se ovde koristi, odnosno da su prolazne ocene od 6 do 10. Prosek u srednjoj školi navedite samo ukoliko je dobar i ukoliko nemate završen fakultet.

Radno iskustvo: Radno iskustvo, kao i podatke o obrazovanju, navedite u obrnutom hronološkom redosledu. Navedite tačan naziv firme, mesto, tačna period u kojem ste radili (mesec i godina), poziciju na kojoj ste radili i kratak opis vaših zaduženja, kao i šta ste tamo naučili, koje veštine ste stekli. Za manje poznate firme opišite ukratko čime se bavi i koje je veličine. Period kada ste bili zaposleni bitna je informacija jer u suprotnom postoji sumnja da želite prikriti kratko zaposlenje, razdoblje nezaposlenosti i slično.

Nagrade: Informcije o nagradama su ono što Vas izdvaja od drugih kandidata. Navedite stipendije, nagrade, konkurse u inostranstvu i sl. Navedite naziv, godinu i mesto kao i ono što smatrate da je kod ovih nagrada bitno.

Seminari i kursevi: U vom delu možete navesti stručne konferencije, kurseve i seminare na kojima ste učestvovali u zemlji i u inostranstvu. Ovim informacijama sebe predstavljate kao osobu koja je spremna je da se stalno usavršava i dodatno obrazuje, kao i da stiče praktično iskustvo.

Strani jezici: Navedite sve jezike kojima se služite, sa naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni nivo, srednji nivo, napredni nivo, tečno znanje pisanja, čitanja i konverzacije). Takođe, navedite ukoliko imate završen neki kurs jezika i diplomu.

Znanje rada na računaru: Navedite sve programe koje znate da koristite, uključujući služenje Internetom, i odredite nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertski nivo). Ukoliko posedujete neki sertifikat, obavezno to navedite.

Društvene veštine i sposobnosti: Ovde ukratko opišite Vaša iskustva u životu i radu s drugim ljudima, u multikulturalnom okruženju, na pozicijama gde je komunikacija važna i gde je timski rad neophodan.

Organizacijske veštine i sposobnosti: Opišite Vaše veštine koordiniranja i administriranja ljudi, projekata i proračuna.

Tehničke veštine i sposobnosti: Opišite Vaše sposobnosti u radu s različitom stručnom tehničkom opremom, mašinama i pogonima.

Umetničke veštine i sposobnosti: Navedite Vaše umetničke sposobnosti koje bi mogle biti važne za Vaš rad.

Hobiji: Hobiji i ostala interesovanja deluju lepo u svakoj biografiji jer Vas predstavljaju kao osobu koja, uz rad, zna da uskladi i zabavu u svom životu.

Ostalo: Navedite sve ostalo što smatrate bitnim a niste mogli da svrstate u prethodne kategorije. Ukoliko imate vozačku dozvolu, navedite kategorije i godinu kada ste je dobili. Možete napomenuti i da posedujete sopstveno vozilo koje ste spremni da koristite u obavljanju posla. Ukoliko smatrate važnim, možete navesti regulisanu vojnu obavezu i bračno stanje.

Ovde su navedeni samo standardni delovi koje bi svaka biografija trebalo da sadrži, a Vi, naravno, možete dodati ono što mislite da je potrebno kako bi Vas biografija predstavila na najbolji i najadekvatniji način.

_________________
avatar
Mario
Administrator
Administrator

Broj komentara : 154
Join date : 2008-10-21
Age : 30
Mjesto : Zenica

Vidi profil korisnika http://fomsdp.team-talk.net

Na vrh Go down

Re: Kako napisati CV?

Komentar  Sony on Mon Nov 17, 2008 1:51 am

Do sad nisam morao pisati CV, a i kad mi bude trebalo, tu mi je uvijek tata da pomogne Very Happy
avatar
Sony
Ćirilo
Ćirilo

Broj komentara : 141
Join date : 2008-10-25
Age : 28
Mjesto : Zenica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu