Savjeti kada tražite posao

Go down

Savjeti kada tražite posao

Komentar  Mario on Mon Nov 17, 2008 1:39 am

Naredni text je preuzet sa beogradskog potrala te novina "BLIC"

Trening obavezan pred intervju!

Kada vas potencijalni poslodavac obavesti o tome da ste ušli u uži krug procesa selekcije i zakaže vam tačno vreme i mesto održavanja intervjua, potrebno je da prethodno izvršite određene pripreme. Prvo i osnovno pravilo - kada poslodavac kontaktira sa vama u pokušaju da vam zakaže intervju - ne dozvolite sebi da ne znate ko vam se javlja i zašto! Naime, normalno je da konkurišete na nekoliko mesta istovremeno, ali ne budite nemarni i vodite evidenciju o tome kada ste aplicirali, o kojoj kompaniji je reč i za koju poziciju. Šta je to što bi svakako trebalo učiniti pre odlaska na zakazani intervju?

1. Raspitajte se detaljnije o kompaniji koja je raspisala konkurs - na primer, posetite veb sajt kompanije, naravno ukoliko imate tu mogućnost i ukoliko sajt postoji, prelistajte novine od nekoliko poslednjih nedelja i ponovo detaljno proučite sam sadržaj objavljenog konkursa, kao i uslove koji su u njemu precizirani, naročito obratite pažnju na onaj segment konkursa u kome je opisan profil ličnosti poželjnog kandidata, napravite realnu samoprocenu u kojoj meri se uklapate u traženu sliku, pogledajte izveštaje berze, ukoliko se deonicama dotične kompanije trguje na berzi, proučite kretanje cena i pokušajte preko berzanskih izveštaja da saznate neke osnovne podatke o kompaniji, posetite sajt Privredne komore ili Agencije za privredne registre gde takođe možete naći neke osnovne podatke o skoro svim važnijim srpskim kompanijama, naročito obratite pažnju na misiju, viziju i ciljeve kompanije, ako tako nešto pronađete, jer se to odnosi na skup najvažnijih vrednosti i ideala i oslikava korporativnu kulturu kompanije u koju se morate uklopiti ukoliko želite biti odabrani.

2. Raspitajte se detaljnije o konkretnom poslu koji se nudi - saznajte koja su znanja, veštine i sposobnosti potrebne i poželjne za obavljanje određenih radnih zadataka, ali i kolika se plata nudi na istim ili sličnim pozicijama u toj ili konkurentskim kompanijama. Razmislite koje uslove zadovoljavate i u kojoj meri, kao i da li će vaša očekivanja biti zadovoljena, jer ukoliko i dobijete željeni posao, pa ubrzo shvatite da nije u skladu sa vašim očekivanjima, postajete nezadovoljni, nemotivisani i nefikasni nanoseći tako direktnu štetu i sebi i poslodavcu. Budite iskreni i što je moguće objektivniji u samoproceni ili porazgovarajte sa prijateljima i poznanicima kako bi vam pomogli da što je moguće realnije sagledate sebe, svoje ambicije, sposobnosti i mogućnosti.

3. Razmislite šta biste još hteli da saznate o poslu koji se nudi - osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao i u svakom slučaju pokušajte da izbegnete klišee. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate utisak zainteresovanosti i motivisanosti ne samo za konkretnu poziciju, već i za kompaniju u koju ste došli.

4. Dobro proučite svoju biografiju pre samog dolaska na zakazani intervju kako se ne biste doveli u neprijatnu situaciju iznošenjem netačnih datuma ili da ne možete da se setite koje ste detalje napomenuli u biografiji, a koje bi bilo poželjno naglasiti tokom intervjua - jer bi potencijalni poslodavac mogao da pomisli da su podaci koje ste naveli neistiniti! Irena Tešić, HR manager

Izvor: Blic

Vežbajte „trominutnu prezentaciju”

Pozvani ste na razgovor kod potencijalnog poslodavca – dobli ste šansu da se predstavite i pokažete zbog čega bi poslodavac trebalo da se odluči baš za vas!

Ovo je ključni momenat u procesu selekcije kandidata za otvorenu poziciju i zato ne budite lenji i unapred osmislite svoju „trominutnu prezentaciju”. Naime, često ćete se, aktivno tražeći posao, naći u situaciji da se od vas traži da ukratko u dva-tri minuta kažete nešto o sebi. Nemojte to nikada prepuštati trenutnoj inspiraciji i raspoloženju! Pripremite i uvežbajte svoju ‘trominutnu prezentaciju’ koja vas najbolje oslikava. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju obavezno uključite - podatke o obrazovanju, gde ste se školovali, za koji obrazovni profil i zvanje koje ste stekli, titule, opis zadnjeg radnog mesta - ime firme, čime se bavi, na kojoj poziciji ste radili ili i dalje radite, koje su vaše odgovornosti i zaduženja, šta trenutno radite, na kojim projektima ste eventualno bili angažovani, opis nekog prethodnog posla na kome ste stekli iskustvo koje bi vam moglo pomoći pri novom poslu na koji ste konkurisali, a naročito sa akcentovanjem informacija poput - gde, kada, kako, kao i zašto smatrate da bi vam to koristilo za novi posao, specifična znanja i veštine koje ste tamo stekli - ovaj deo uvek prilagođavajte konkretnom poslu za koji konkurišete i postavljenim zahtevima, to jest traženim znanjima i sposobnostima za otvorenu poziciju! Navedite strane jezike koje govorite - ako je vaše znanje nekog stranog jezika odlično, odnosno konverzacijski nivo obavezno to naglasite, navedite eventualni boravak ili usavršavanje u inostranstvu, načine na koje ste se sami usavršavali, gde i kako ste učili jezik), i na kraju svakako navedite zašto tražite novi posao i šta od njega očekujete!
Napišite u kratkim crtama sve ono što smatrate bitnim i što biste želeli da istaknete, i onda vežbajte na glas onoliko puta koliko vam je potrebno da vaše izlaganje bude tečno, koncizno i naravno da sve što ste planirali naglasite tokom izlaganja. Zamolite druge da vam pomognu! Zamolite prijatelje ili članove porodice da vas saslušaju i iznesu svoje mišljenje o vašoj prezentaciji.
Razmislite i u skladu s tim izmenite ono što nije bilo dobro. Ukoliko se od vas očekuje znanje stranog jezika, na gore navedeni način pripremite i uvežbajte Vašu ‘trominutnu prezentaciju’ na stranom jeziku budući da postoji velika šansa da će se od vas tražiti i predstavljanje na jeziku koji ste naveli da poznajete.
Pripremite i svoj ‘materijal za prezentaciju’ - U oglasima za posao često se traže određeni dokumenti. Prikupite ih i pripremite unapred! Složite ih tako da na jednom mestu imate sve one dokumente koji vam mogu zatrebati prilikom traženja posla - biografiju (na srpskom, engleskom... ), krštenicu, svedočanstvo o završenoj srednjoj školi, diplome, potvrde i svedočanstva o završenim kursevima (strani jezici, računari, daktilografija... ), preporuke od bivših/sadašnjih poslodavaca, nagrade i priznanja. Moj savet je da za tu svrhu imate pripremljenu posebnu fasciklu, u koju ćete stavljati, i nositi sa sobom na poslovni intervju, unapred pripremljen materijal za vašu ličnu prezentaciju. Ponesite sa sobom fotokopije svih gore navedenih dokumenata, a napravite i rezervne kopije koje ćete imati kod sebe.

_________________
avatar
Mario
Administrator
Administrator

Broj komentara : 154
Join date : 2008-10-21
Age : 30
Mjesto : Zenica

Vidi profil korisnika http://fomsdp.team-talk.net

Na vrh Go down

Re: Savjeti kada tražite posao

Komentar  Sony on Mon Nov 17, 2008 1:52 am

Na srecu, jos mi ne treba posao. Prvo fax, pa onda to Very Happy
avatar
Sony
Ćirilo
Ćirilo

Broj komentara : 141
Join date : 2008-10-25
Age : 28
Mjesto : Zenica

Vidi profil korisnika

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu